Μεγάλη Επιτυχία της Εκδήλωσης "Βραδιά του Ερευνητή 2011"


Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, για έκτη συνεχή χρονιά, την εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή» στο πλαίσιο ειδικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επίκεντρο τους ερευνητές. Η εκδήλωση οργανώθηκε την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011 στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και ώρα σε περισσότερα από 800 σημεία σε 320 πόλεις σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες.

Η φετινή εκδήλωση στην Κύπρο, που τελούσε υπό την αιγίδα της Δημάρχου Λευκωσίας, κας Ελένης Μαύρου, είχε ως θέμα «Η επιστήμη αποκαλύπτεται!». Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1500 άτομα επισκέφτηκαν την εκδήλωση.

Ο θεσμός της «Βραδιάς του Ερευνητή» έχει καθιερωθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το 2005, με κύριο στόχο την ενίσχυση της δημόσιας εικόνας των ερευνητών και την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, αποσκοπεί στην ενθάρρυνση νέων ατόμων να ακολουθήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία στην έρευνα, μέσα από την καλλιέργεια της ερευνητικής κουλτούρας στις νεότερες γενιές. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στοχεύουν ακόμα στο να απομυθοποιήσουν την εικόνα του «απόμακρου επιστήμονα» κλεισμένου σε ένα εργαστήριο και αποκομμένου από την κοινωνία, μια εικόνα που έχει καλλιεργήσει η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος και να δείξει ότι ο ερευνητής είναι κάποιος σαν κι εμάς.

Κατά τη διάρκεια της φετινής εκδήλωσης λειτούργησε εκθεσιακός χώρος με 30 διαφορετικά περίπτερα, όπου εκπρόσωποι ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων ενημέρωσαν το κοινό για διάφορα επιστημονικά θέματα καθώς και για τις πρακτικές εφαρμογές των ερευνητικών τους αποτελεσμάτων. Το κοινό είχε την ευκαιρία να εμπλακεί σε ερευνητικά πειράματα και ο καθένας να γίνει για μια βραδιά ερευνητής!

Επιπρόσθετα, το κοινό είχε την ευκαιρία να λάβει ενημερωτικό υλικό με έμφαση στην Ευρωπαϊκή διάσταση της «Βραδιάς του Ερευνητή» και να δοκιμάσει τις γνώσεις του στο διαγωνισμό γνώσεων “Quiz Marie Curie” στην Ευρωπαϊκή Γωνιά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και ο Διαγωνισμός “S-Factor” με δύο κατηγορίες συμμετεχόντων, μαθητές γυμνασιακής και λυκειακής εκπαίδευσης. Συνολικά συμμετείχαν 30 μαθητές και στις δύο κατηγορίες, οι οποίοι παρουσίασαν μέσα σε τρία λεπτά, με πρωτότυπο και χιουμοριστικό τρόπο, διάφορα επιστημονικά φαινόμενα. Οι τρεις καλύτεροι από κάθε κατηγορία κέρδισαν πλούσια δώρα. Οι νικητές ήταν:

Γυμνασιακή Εκπαίδευση:

1. Πρώτο Βραβείο: Δαμιανός Παππάς για την παρουσίαση του με τίτλο « Ο Νόμος του Bernoulli».

2. Δεύτερο Βραβείο: Viken Tavitian Junior για την παρουσίαση του με τίτλο «How Can you Learn about Water in 3 Minutes».

3. Τρίτο Βραβείο: Κωνσταντίνος Χριστοδούλου για την παρουσίαση του με τίτλο «Μαγνήτες οι οποίοι Απωθούν το Τρένο».

Λυκειακή Εκπαίδευση:

1. Πρώτο Βραβείο: Θεμιστοκλής Λιασίδης για την παρουσίαση του με τίτλο «Η Βιοχημεία της Αυξομείωσης του Βάρους του Σώματος ενός Υγιούς Ανθρώπου».

2. Δεύτερο Βραβείο: Μαρία Φαλά για την παρουσίαση της με τίτλο «Τα Όνειρα και οι Εξηγήσεις».

3. Τρίτο Βραβείο: Το βραβείο δόθηκε σε δύο διαγωνιζόμενους.(α) Ρέα Ευθυμίου για την παρουσίαση της με τίτλο «Βιολογία» και (β) Μάρκος Μερκούρης για την παρουσίαση του με τίτλο «Μη Νευτωνικά Υγρά».

Συνεργάτες στην εκδήλωση ήταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το Ινστιτούτο Κύπρου, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το ARTos Cultural and Research Foundation και ο Δήμος Λευκωσίας.

Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και η εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» ενώ χορηγός διαδικτύου ήταν η «Cytanet».

Η προετοιμασία για την επόμενη «Βραδιά του Ερευνητή» που θα διοργανωθεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2012 έχει ήδη ξεκινήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου